Davies Renovation


The Davies renovation was of a mid 1980’s farmhouse style home that was developed into a more colonial style home.These exterior changes to the home include enclosing the front porch to be included in the main house, enclosing the back screened porch to be included in the main house, replacing old windows, replacing vinyl siding with hardie board siding, and creating a new front stoop with brick double stairs and wrought iron railings. The driveway was relocated from a side entry to be on axis to the front entry of the house with a circular drive leading to the front stoop. The old Dining Room in the front of the house was increased in size by taking in the square footage of the porch and was converted into a 4 person theater with oval shaped walls, four custom theater seats, a fiber-optic ceiling, and an 80 inch television. The Laundry Room, also in the front of the house, was increased in size by taking in the porch and received all new cabinets and finishes. The existing foyer was increased in size as well and the existing stairs received new balusters, newel posts, and handrails. The screened porch across the back of the house was enclosed to create a new Dining Room, enlarge the Kitchen, and a new passageway to the addition on the left side of the house. The fireplace surround in the Living Room received a remodel and update. The flooring on the Main Level was all completely replaced. A large addition was added to the left side of the house as a part time home for the owner’s brother. This addition includes a two car garage, full Kitchen, Eating Area, Living Room, and 2 Bedrooms each with an en suite.

The Upper Level of the main house was renovated as well, placing new tile and plumbing in the two guest bathrooms and new carpet in the guest bedrooms. The Master Bedroom ceiling became vaulted, a new private office was created as the entry room to the suite and the Master Bathroom and walk-in-closet were remodeled.

An octagonal Sunroom was added to the back of the house by a small connecting hallway to the Dining Room. The Sunroom was created to look like a gazebo from the exterior including a metal roof, but from the interior looks as if it is floating on the water of the pool. The pool is in a free form shape that wraps around 3 of the sides of the Sunroom at about 12 inches below the floor to ceiling windows. The pool has a negative edge on the opposite side to allow open views of the pasture. There is a natural stone waterfall on one side of the pool and a shallow area on the opposite side for lounge chairs to be placed in it along with a hot tub that spills into the pool. The finish is a dark blue to create the idea of a lagoon. The coping around the pool is natural shaped stone with the patio containing the same stone. The grouting used for the patio is made of mondo grass in between each stone. Boulders are placed strategically in the patio and new landscaping to continue the natural look. Color changing laminar jets shoot water into the pool to add to the running water sound of the waterfall. Tempest Torches are placed around the pool and patio.